12/16

Idealny tort weselny

Idealny tort weselny

Podanie tortu to kulminacyjny moment każdego przyjęcia, również tego weselnego. Sam tort weselny ma być symbolem dostatniego życia Młodej Pary. Nic więc dziwnego, że decyzje dotyczące tortu, tego jak ma wyglądać i smakować oraz kto ma go zrobić – to jedne z ważniejszych do podjęcia przed weselem. Jaki powinien być idealny tort weselny i ile za niego zapłacimy? Komu powierzyć jego upieczenie?

Pieczenie toru powierz profesjonaliście

Jeżeli chcemy uniknąć cukierniczej porażki, przesiąkniętej sztucznymi aromatami i barwnikami i zależy nam na zafundowaniu naszym gościom smacznych, domowych ciast oraz podaniu wyjątkowego tortu – skorzystajmy z usług profesjonalisty. Profesjonalista to nie ciocia Halinka, która „przecież zawsze piecze ciasta na rodzinne imprezy”, ani koleżanka, która w wolnych chwilach dorabia robiąc torty na zamówienia znajomych. Absolutnie nie odmawiamy im talentu! Ważne jest jednak zaplecze, którym będzie dysponował cukiernik oraz umiejętność realnego ocenienia swoich możliwości – profesjonalista nie podejmie się zlecenia, którego nie będzie mógł (z jakichkolwiek przyczyn) zrealizować.

Dla profesjonalisty miarą sukcesu będzie bowiem finalna satysfakcja klienta, a nie moment zawarcia umowy. Zanim podejmiemy ostateczną decyzję – sprawdźmy dorobek danego cukiernika lub firmy cukierniczej (ważne jest, by wasze gusta estetyczne choć częściowo się pokrywały), przeprowadźmy wstępną rozmowę i sprawdźmy, czy możemy liczyć na rzetelne doradztwo oraz jak dana osoba podchodzi do naszych wątpliwości (oburzający się i pewien swoich wizji mistrz cukiernictwa, może przysporzyć nam niepotrzebnych nerwów). Pamiętajmy o podpisaniu umowy, w której chronione powinny być interesy obydwu stron. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług jakiejś renomowanej sieci cukierni (np. Sowa) – mamy duży wybór tortów (ich rodzajów i smaków, wielkości i sposobu dekoracji) oraz ciast, konkretny cennik (nic nie zaskoczy nad podczas dokonywania płatności) i gwarancję realizacji zamówienia (tutaj nic nie zależy od jednej osoby, słodkości pieczone są przez zespół profesjonalnych cukierników postępujących zgodnie w wypracowanymi procedurami, co znacząco ogranicza ryzyko wyprodukowania „cukierniczego potworka”).

Ile kosztuje tort weselny?

Koszt tortu zależy od trzech czynników: wielkości, smaku oraz rodzaju dekoracji. Ceny najprostszych tortów zaczynają się od 40-50 zł za kilogram, a kończą nawet na kilkuset złotych za kilogram tortu o wyjątkowym smaku i niezwykłym kształcie. Do wyboru mamy klasyczne okrągłe, prostokątne i kwadratowe formy lub nowoczesne tory przestrzenne (2D lub 3D ) o dowolnym kształcie. Wybór rodzajów i kolorów polew oraz cukierniczych dekoracji jest nieograniczony. Przyjmuje się, że jeden kilogram tortu to około 10 porcji – łatwo więc możemy obliczyć, że na stuosobowe wesele powinniśmy zamówić tort o wadze minimum 10 kilogramów.

Oto trzy podstawowe rodzaje tortów:

Tort angielski

o tort tradycyjny bez stelaża, składający się z minimum dwóch pięter ustawionych jedno na drugim. Jest najczęściej okrągły, rzadziej prostokątny i można go dowolnie udekorować.

Tort amerykański

To tort częściej podawany na bankietach i różnego rodzaju jubileuszach, rzadziej – na weselach. Ma kształt dużego prostokąta, ewentualnie z malutkim tortem w kształcie serca, koła lub kwadratu na górze. Zaletą tego tortu jest cena (prosta forma kosztuje zdecydowanie mniej niż jakiekolwiek inne rozwiązanie) oraz łatwość podania go gościom.

Tort na stelażu

To tak naprawdę kilka niezależnych tortów ułożonych na stelażach. Stojak na tort może mieć prostą formę, albo mieć oryginalny, przyciągający oko kształt. Zaletą tego rodzaju tortu weselnego jest możliwość zaproponowania gościom kilku różnych smaków (każdy tort może być inny) oraz łatwość w porcjowaniu.

Stosunkowo nową propozycją, która jednak cieszy się coraz większym zainteresowaniem jest tort muffinkowy. To ekonomiczna, ekstremalnie łatwa i bardzo efektowna alternatywa dla tradycyjnego tortu weselnego. Pięknie udekorowane muf finki ustawiane są na specjalnym stojaku, najczęściej w formie piramidy, dzięki czemu z daleka wyglądają jak bogato zdobiony tradycyjny tort. Jeżeli Młoda Para chce zaserwować swoim gościom taki właśnie tort z babeczek, ale równocześnie nie chce zupełnie rezygnować z tradycji krojenia tortu (czyli pierwszego wspólnego zadania świeżo upieczonych małżonków) – na szczycie piramidy można ustawić malutki tradycyjny torcik wyłącznie dla Nowożeńców. Koszt tortu muffinkowego to po prostu koszt jednej babeczki (ceny zaczynają się od 5 zł za sztukę) pomnożony przez liczbę gości (warto zamówić kilka, bądź kilkanaście sztuk więcej!).

Jaki tort wybrać?

W wypadku tortu weselnego ważny jest zarówno jego smak, jak i wygląd. Tradycyjny tort weselny to biszkopt przekładany kolorowymi masami, ozdobiony bitą śmietaną i figurki Państwa Młodych na szczycie. I choć ta wersja wciąż ma swoich zwolenników, to jednak coraz więcej par decyduje się na nowoczesne torty, udekorowane zgodnie z motywem przewodnim przyjęcia weselnego, pasujące do ogólnego wystroju sali (w tym do kolorystyki). Współcześnie stosowane ozdoby na tort to małe dzieła sztuki –jadalne (np. fantazyjne kokardy wykonane z plastycznych mas lukrowych) lub niejadalne (torty na stelażu mogą być ozdobione np. żywymi kwiatami, pasującymi do dekoracji na stołach). Równie ważną kwestią jest smak tortu. Tutaj z góry musimy założyć, że nie uda nam się dogodzić absolutnie wszystkim – nie powinniśmy się jednak tym przejmować. Zazwyczaj wybiera się jednak smaki neutralne: waniliowe, czekoladowe lub delikatnie owocowe. Jeśli zdecydowaliśmy się na tort na stelażu – możemy zaproponować naszym gościom kilka smaków do wyboru. Warto zwrócić uwagę na sposób przechowania tortu na zapleczu – powinien stać w chłodzie i z dala od innych potraw, by nie pochłonął aromatu strogonowa, bo może okazać się niejadalny (tort, nie strogonow!).

Bardzo często u jednego cukiernika (lub w jednej cukierni) zamawiamy również ciasta na stoły oraz ciasta do paczek dla weselnych gości. To wygodne rozwiązanie, dzięki któremu mamy nieco mniej formalności do załatwienia. Pamiętajmy, że w paczkach dla gości powinny znajdować się ciasta inne niż te na stołach – wspomniana już ciocia Halinka mogłaby bowiem poczuć się urażona na samą myśl, że spakowaliśmy jej coś, co po prostu nie zostało zjedzone. Poza tym ciasta do paczek powinny być nieco bardziej zwarte, by nie „rozjechały się” zanim goście dojadą do domów.

Scroll Up
WordPress Image Lightbox